Sneller door de stad dan met de auto, minder vermoeiend dan met de fiets. Elektrische steps zitten vol voordelen. Maar ze veroorzaken ook veel ongevallen ... Check hier de juiste verkeersregels en tips om je goed te verzekeren.
Steppen leer je vlotter dan met een bromfiets rijden én je komt zonder te zweten op je bestemming aan. Je neemt de step makkelijk mee in je autokoffer of op de trein. Je hoeft niet in de file te staan en pompt bovendien geen ongezonde gassen in de lucht. Gemiddeld ligt de prijs lager dan die van een elektrische fiets. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Ja, een elektrische step heeft veel voordelen.
Maar een e-step heeft ook nadelen en risico’s. In 2021 gebeurden in Vlaanderen wekelijks meer dan 10 ongevallen met letsels, blijkt uit de recentste cijfers van de Federale Politie. Drie keer meer dan het jaar ervoor is dat, met dubbel zoveel zwaargewonden. Elektrische steps blijven aan populariteit winnen, maar het ongevallencijfer stijgt mee.
Duidelijkere verkeersregels voor e-steps drongen zich op. Sinds 1 juli 2022 zijn ze in België van kracht.
E-steppen volgens de verkeersregels
In grote lijnen heeft de wetgever de elektrische step gelijkgesteld met de (elektrische en gewone) fiets. Als je het gewoon bent om te fietsen, ken je de meeste e-stepregels dus al. Handig!
Met je elektrische step moet je deze verkeersregels volgen:
- Je moet 16 jaar of ouder zijn om met een e-step op de openbare weg te rijden.
- Je rijdt maximaal 25 km per uur, op het fietspad (of rechts van de rijbaan waar er geen fietspad is).
- Je mag geen passagiers vervoeren.
- In voetgangerszones waar fietsers toegelaten zijn, mag je steppen, maar alleen stapvoets.
- Is het donker of mistig? Dan moet je vooraan en achteraan verlichting en reflectoren hebben. Ook een bel of claxon is verplicht. Een helm of fluohesje zijn dat niet, maar wel heel nuttig voor je eigen veiligheid.
- Ook voor e-steps zijn er nu specifieke parkeerzones en plaatsen waar parkeren verboden is. Let erop dat je geparkeerde step geen andere weggebruikers hindert.
- Verder geldt de algemene wegcode: als stepper volg je de verkeersborden voor fietsers, geef je voorrang aan voetgangers op het zebrapad, step je niet wanneer je gedronken hebt …
Deze nieuwe verkeersregels zijn er trouwens niet alleen voor elektrische steps, maar voor alle ‘gemotoriseerde voortbewegingstoestellen’. Ook onder andere monowheels en elektrische skateboards horen ze dus te volgen.
Let op: de wet beschouwt sommige elektrische steps als bromfietsen. Heeft jouw step een zadel hoger dan 54 cm, dan moet je hem inschrijven en laten verzekeren. Je bent in dit geval ook verplicht een helm te dragen.
Een ongeval met je elektrische step. Wat nu?
Net als bij elk ander verkeersongeval zorg je er eerst voor dat de weg veilig is, dat slachtoffers de eerste hulp krijgen of de hulpdiensten verwittigd worden. Ook wanneer er alleen lichtgewonden zijn, bel je de politie op.
Zodra je bekomen bent van de eerste schrik, breng je je verzekeraar op de hoogte. Bel ons op 016 29 08 09 of mail naar kantoor.vdw@verz.kbc.be. Dan bekijken we voor jou wat de volgende stappen zijn.
Welke verzekeringen aanspreken bij een ongeval met een e-step?
Voor een elektrische step zonder zadel, of met een zadel lager dan 54 cm, is geen enkele verzekering verplicht. Maar als er iets gebeurt, komen deze verzekeringen wel goed van pas.
- Familiale verzekering
Of met een chic woord: de verzekering burgerrechtelijke aansprakelijkheid (BA) privéleven. Die dekt de schade die je al steppend berokkent aan anderen (bv. een voetganger tegen wie je aanbotst) of hun eigendom (bv. een kras in een geparkeerde auto).
- Persoonlijke ongevallenverzekering of hospitalisatieverzekering
Wanneer je zelf gewond bent en geen andere voertuigen bij het ongeval betrokken zijn (het vaakst voorkomende type ongeval met een e-step), vergoedt de mutualiteit of de persoonlijke ongevallenverzekering je medische kosten. Moet je naar het ziekenhuis, dan spreek je ook je hospitalisatieverzekering aan.
- Arbeidsongevallenverzekering
Een ongeluk met de step op de weg naar je werk of terug naar huis? Daarvoor heeft je werkgever een arbeidsongevallenverzekering die de kosten van je verzorging dekt.
Rijd je niet met je eigen elektrische step, maar met eentje van je werkgever of van een deelplatform? Dan zal hun verzekering tussenkomen.
Kijk uit voor té explosieve e-steps
Af en toe hoor je over oververhitte batterijen van elektrische steps (of fietsen) die ontploffen of brand veroorzaken. Om dat te voorkomen, is de eerste stap: koop of huur een kwalitatief exemplaar van een betrouwbaar merk.
Daarnaast kan je deze voorzorgen nemen:
- Gebruik alleen de originele oplader.
- Trek de stekker uit het stopcontact zodra de batterij volgeladen is.
- Laad je step op in een ruimte met een rookmelder, zonder brandbare materialen in de buurt.
- Laat je elektrische step (of e-bike) regelmatig nakijken.
Veel stepplezier! En … wees voorzichtig.
De verzekeringen uit dit artikel
Deze producten worden vernoemd in dit artikel. Nog vragen? We adviseren je met veel plezier.
Familiale
Loopt iemand schade op door jouw fout of nalatigheid? Dan kan die een schadevergoeding eisen. Een familiale verzekering beschermt je hiertegen. Daarom is ze eigenlijk onmisbaar. Voor iedereen.
Hospitalisatie
Ruime terugbetaling van de gewaarborgde kosten bij hospitalisatie, na tussenkomst van de wettelijke ziekteverzekering. En dat zonder wachttijd.
Arbeidsongevallen
Een ongeval tijdens het werk? Da’s snel gebeurd. Daarom ben je als ondernemer met personeel ook wettelijk verplicht om een arbeidsongevallenverzekering te nemen.